Rescue Line

33 nieuwe Important Marine Mammal Areas (IMMA’s) goedgekeurd in groeiend portfolio van mondiale oceaangebieden wachtend op natuurbehoudsmaatregelen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
 
Een groep endemische guianadolfijnen © Marcel Morais

Er zijn 33 nieuwe Important Marine Mammal Areas (belangrijke zeezoogdiergebieden – IMMA’s)  geïdentificeerd en op de kaart[1] geplaatst in de Zuidwest-Atlantische Oceaan vanaf de Guianas, ten noorden van de Braziliaanse Amazone, tot het puntje van Tierra del Fuego, Argentinië. Dit is het eindresultaat van een proces van een jaar, met een intensieve vijfdaagse workshop van wetenschappers afgelopen december waarin gegevens over kandidaat-IMMA’s werden beoordeeld en gepresenteerd, die vervolgens voor peer review werden ingediend. Naast de 33 nieuw goedgekeurde IMMA’s, hebben 5 gebieden de status van Area of Interest (AoI) gekregen.

 

De Zuidwest-Atlantische Oceaan (SWATLO) heeft zuidkapers (Eubalaena australis), bultruggen (Megaptera novaeangliae) en Noordse vinvissen (Balaenoptera borealis), waarvan sommige reizen van Antarctica naar deze regio. Naast de veel voorkomende langsnuitdolfijn (Stenella longirostris) en gewone tuimelaars (Tursiops truncatus), zijn er soorten die endemisch zijn in het gebied, waaronder de Commerson-dolfijn (Cephalorhynchus commersonii ssp. commersonii), de kwetsbare franciscana (Pontoporia blainvillei), de kwetsbare Lahille’s tuimelaar (Tursiops truncatus ssp. gephyreus) en de bijna bedreigde Guiana-dolfijn (Sotalia guianensis). De kwetsbare West-Indische lamantijn (Trichechus manatus) wordt gevonden langs de kusten van de Guianas en het noordoosten van Brazilië. De opmerkelijke habitats van de regio voor zeezoogdieren omvatten onder andere de Abrolhos Bank en de Fernando de Noronha-eilanden voor Brazilië, evenals de Straat van Magellan en de Patagonische wateren van Península Valdés in Argentinië en de Suriname Rivier in Paramaribo.

De vijfdaagse IMMA-workshop, gehouden in Praia do Forte, Brazilië, in december 2022, werd georganiseerd en aangestuurd door het IMMA-secretariaat van de IUCN Task Force on Marine Mammal Protected Areas, en gehost door het Braziliaanse Instituto Baleia Jubarte (Humpback Whale Institute). De 31 deelnemers aan de workshop, bestaande uit de beste wetenschappers op het gebied van zeezoogdieren, begonnen met het in overweging nemen van 112 voorlopige interessegebieden (proposed Areas of Interest –  pAoI ). De pAoI die werden geselecteerd om door te gaan naar kandidaat-IMMA’s, werden onderbouwd met tekst bij de verschillende criteria die was gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Zij werden verder gedetailleerd in kaart gebracht samen met een sterke motivering voor de gekozen grenzen. De peer review en de kaarten van deze gebieden zijn nu voltooid.

IMMA’s worden gedefinieerd als afzonderlijke delen van een habitat die belangrijk zijn voor  zeezoogdiersoorten en die potentie hebben om te worden afgebakend en beheerd voor bescherming.

Met de resultaten van de Braziliaanse workshop is 72% van de wereldoceaan onderzocht op IMMA’s, waarbij IMMA’s 13% van het onderzochte gebied uitmaken. Er zijn wereldwijd 242 IMMA’s, voornamelijk op het zuidelijk halfrond, allemaal met onderliggende documentatie, kaarten en andere achtergrondinformatie op de IMMA e-Atlas. Het IMMA-werk wordt voortgezet in de Noordoost-Atlantische Oceaan waarvan de eindresultaten begin 2024 moeten rond zijn en in de Noordwest-Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied, met een workshop gepland voor mei 2024 waarvan de definitieve resultaten uiterlijk begin 2025 worden gepubliceerd.

Voor meer informatie:

Voor het downloaden van het IMMA rapport voor de Zuidwest-Atlantische Oceaan, ga naar https://www.marinemammalhabitat.org/resources/documents/

Voor het downloaden van shapefiles en gedetailleerde achtergrondinformatie van de 242 goedgekeurde IMMA’s, ga naar

https://www.marinemammalhabitat.org/immas/imma-spatial-layer-download/

[1] De IUCN Marine Mammal Protected Areas Task Force legt het fundament voor het behoud van walvissen, dolfijnen, zeekoeien,   vinpotigen en andere zeezoogdieren door wereldwijd belangrijke mariene zoogdiergebieden (IMMA’s) te identificeren via een robuust, peer-reviewed proces. Bekijk de IMMA e-Atlas op https://www.marinemammalhabitat.org/imma-eatlas/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
Skip to content